Lev det moderne liv i et traditionelt Skagen hus

Skagen er en fantastisk by. Den har den her helt karakteristiske tidløse idylliske stemning, som kun kan findes i denne nordlige by. Byen er ret traditionel, der er ikke så meget, der har ændret sig i forhold til byens grundlæggende kultur. Man har haft nogle værdier i byen, som man den dag i dag stadig holder trofast fast i. Men samtidig er der også sket noget udvikling i byen. Vi har set en stigning restaurationsbranchen i byen, og turismen stiger stødt. Folk kommer langvejs fra for at se museerne og dyppe fødderne i henholdsvis Skagerrak og Kattegat. Så byen har altså fuldt med tidens strømninger uden at gå på kompromis med sine grundlæggende værdier og stemning. Det er netop samme princip Skagen husene er bygget efter.

Hvad er et Skagen hus?

Skagen hus
Skagen hus

Skagen hus er en overordnet betegnelse for en række forskellige hustyper. Det drejer sig om hustyperne: byhus, murermestervilla, fiskerhus og palævilla. Så det er altså lidt forskellige slags huse denne kategori indeholder. Men de opføres alle efter nogle af de samme retningslinjer og principper.  I Skagen huse er det overordnede koncept nemlig symmetri og ligevægt. Derfor er der nogle få men rimelig enkle ting, der skal opfyldes i et Skagen hus. For eksempel skal trappen mellem stueplanet og 1. salen placeres et bestemt sted. Dette er for at opretholde denne symmetri, der hersker i huset. Så et Skagen hus er altså en traditionel hustype opført efter nogle bestemt regler.

Det mest markante kendetegn ved et Skagen hus er den symmetriske opbygning. Men man kan også kende huset på nogle andre ting. For eksempel er taget altid et klassisk teglstens tag. Her kommer ind af reglerne ind i billedet igen, for stenene skal nemlig lægges med en 45 graders hældning.

Så har et Skagen hus altid en frontspids eller kviste. De har også gennemmurede gesimser på både igavle såvel som facader. Så er tagrenderne altid fremstillet af zink. Og så er der den sidste meget karakteristiske ting: De store traditionelle sidehængte bondehusvinduer, som du garanteret har set hundredvis af gange.

Aktiv arkitektur

Men når det så kommer til stykket, skal man passe på med ikke at få fremstillet et Skagen hus som værende fra oldtiden. Så længe man opfylder disse grundlæggende krav, har du som bygherre masser af frihed til at præge det arkitektoniske aftræk i den retning du ønsker. Du kan isolere huset efter moderne metoder, eller få installeret det nyeste køkken. Du har altså masser af muligheder for at gøre huset mere moderne. Det er netop også det, der gør husene parallelle med den lille by. De er opført efter traditionelle byggemetoder og principper, men åbner samtidig op for moderne teknologi. Det er det bedste fra begge verdener. Så man kan altså ændre det visuelle udtryk, hvis det er hvad man ønsker som bygherre.

Hvis du vil have et flot og idyllisk hus,  og samtidig have frihed i forhold til huset arkitektoniske afsæt bør du bygge dig et Skagen hus.

Recommended For You

About the Author: admin

1 Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.